update:
 01 okt 2004

Artikel in de Aalsmeerdercourant

copyright ©  de Weille

[Artikel in Drive] [Artikel in Bit] [Artikel in Hoefslag tegenspreken mag] [NOC*NSF persbericht 3 juni 2004] [Artikel in Nieuwe meerbode] [Artikel in Paard&sport] [NOC*NSF persbericht 8 juni 2004] [Artikel in Paard&Sport nummer 16] [Artikel in de Aalsmeerdercourant] [Artikel in de Telegraaf]

Dit artikel heeft in de Aalsmeerder Courant van 29 september 2004 gestaan

Zilver en brons voor ruiter Joop Stokkel

AALSMEER -Hij heeft al heel wat Olympische medailles in de kast hangen, maar ruiter Joop Stokkei kan er nog brons en zilver aan toevoegen. Vorige week was er zilver voor de individuele kür en zondag brons voor de landenwedstrijd. Met 413.082 punten eindigden de ruiters Joop Stokkel, Gert Bolmer en Sjerstin Vermeulen achter Groot-Brittannië en Duitsland op een derde plaats. Helemaal onverwacht kwam de medaille voor Nederland niet.

De derde plaats was namelijk ook het uitgangspunt voor de landenwedstrijd. Deze werd door het Nederlandse trio bezet met 205.724 punten, de opgetelde resultaten van de individuele verplichte kür. Aan de landenwedstrijd deden 34 ruiters uit negen landen mee. De meeste teams bestonden uit vier ruiters; alleen Nederland en Duitsland deden het met drie. Dat kan, omdat in de landenwedstrijd alleen de resultaten van de beste drie meetellen voor het eindresultaat. Joop StokkeI met Pegasus en Gert Bolmer met Lodewijk reden een uitstekende proef. StokkeI werd door de jury beloond met 71.429%; Bolmer met 69.429%. Beide Nederlanders scoorden daarmee beter dan in de individuele wedstrijd. Ook Sjerstin Vermeulen liet geen steken vallen. Zij kreeg na een goed gedraaide proef 66.500% toegekend. Het Nederlandse totaal kwam daarmee wat betreft de wedstrijd op 206.659 punten. Had de wedstrijd op zichzelf gestaan, dan had dat het Nederlandse trio zilver opgeleverd.

 Met de punten van het individuele kampioenschap erbij kwam Nederland echter uit op 413..082 en dat was net iets minder dan Duitsland (417.109). Het goud was voor de Britten, die in totaal 444.866 punten bij elkaar reden. Stokkel was de afgelopen week ook al goed voor zilver, al was hij hier niet echt blij mee. "Sommige onderdelen uit ons programma gingen niet zo goed als we hadden verwacht.Tijdens de training verliep alles nog wel volgens schema." In de verplichte Paralympische kür eindigde hij op de tweede plaats, achter de Zweedse Irene Slaettengren. Zij legde verrassend beslag op de gouden medaille in de dressuur. De Zweedse was veruit de sterkste, al werd ze voorafniet tot de favQrieten gerekend. Titelverdediger Stokkel moest daarom genoegen nemen met een tweede plaats. De Nederlandse vlaggendrager had problemen om zijn zevenjarige paard Pegasus onder controle te houden. Hierdoor kwam hij niet verder dan een score van 70.545 procent. Gert Bolmer vergrootte het Nederlandse succes door achter Slaettengren en StokkeI brons te winnen.