update:
 9 sept 2004

Artikel in Drive

copyright ©  de Weille

[Artikel in Drive] [Artikel in Bit] [Artikel in Hoefslag tegenspreken mag] [NOC*NSF persbericht 3 juni 2004] [Artikel in Nieuwe meerbode] [Artikel in Paard&sport] [NOC*NSF persbericht 8 juni 2004] [Artikel in Paard&Sport nummer 16]

Dit artikel heeft in het Blad Drive nummer2 december 2003 gestaan (Het deel over Anky is voor het gemak weggelaten)

Naar de spelen
Athene is in 2004 plaats van handeling voor de Olympische Spelen (13-29 augustus) en de Paralymplische Spelen (17-28 September). Wat doe je ervoor, wat laat ervoor, hoe droem je ervan? In deze rubriek tien vragen aan een Olympier en een Paralympier. Dit keer Anky van Grunsven en Joop Stokkel, samen goed voor acht Olympische en Paralympische Spelen.

Joop Stokkel, dressuur, 1 x goud, 2 x zilver, 1 x brons (plus onder meer vijf keer goud als Paralympisch zwemmer in 1988 en 1992)

1. Hoe belangrijk zijn de Spelen voor jou?
"Heel belangrijk. Ik zet er heel veel voor opzij. Ik heb een vrouw en twee kinderen en een fulltime baan. Het sporten moet tussendoor. Maar omdat we tot nu toe altijd op leenpaarden hebben moeten rijden tijdens de Paralympische Spelen en nu voor het eerst ons eigen paard mee mogen nemen, doe ik het nog één keer."

8. Verrassendste ontwikkeling op sportgebied sinds Sydney 2000?
"Wat dacht je: dat ik met mijn eigen paard mag deelnemen!"

9. Hoe ziet je ideale Olympische toernooi eruit?
" Ik ben erg gefocust op een goede prestatie, maar wel minder dan vroeger. Ik kan meer genieten van de dingen eromheen. En dat wil ik in Athene ook gaan doen."

10. Wat is je droom?
"Daar ben ik te nuchter voor. Ik heb plezier in mijn sport, daar ben ik jaren achter elkaar mee bezig. Het zou mooi zijn als dat bekroond wordt met een Paralympische medaille, maar daar droom ik niet voortdurend van."

2. Wanneer is Athene geslaagd?
"Ik wil de lat niet te hoog leggen: een podiumplek."

3. Hoe werk je aan de verwezenlijking van dit doel?
"Door veel te trainen. Daarnaast ben ik heel blij met de hulp van Anky en Sjef; en ook Tineke Bartels ondersteunt me. Pegasus is een paard met veel talent, maar mijn belasting is wat vreemd; ik mis mijn linkerbeen, mijn rechterarm en mijn linkerzitbeenknobbel. Dat is voor een paard erg wennen en dat is ook bepalend in de voorbereiding."

4. Zijn er dingen die je anders gaat doen?
"Nou en of. Tot nu toe trainde ik altijd om zo goed mogelijk van paard te kunnen wisselen, want vier dagen voor het Paralympisch toernooi moest je een lootje trekken en dan wist je op welk paard je moest rijden. Nu ik mijn eigen paard mag meenemen, moet de combinatie juist sterk worden. Dat is een verschil van dag en nacht."

5. Werken Paralympische en Olympische sporters in jouw sport samen?
"Ie komt elkaar tegen, legt hier en daar wat contacten, zo ben ik aan Pegasus gekomen. En vooral Tineke Bartels verricht goed werk voor de integratie."

6. Kunnen Paralympische en Olympische sporters van elkaar leren?
"Het is eenrichtingsverkeer. De valide sport is veel professioneler, simpelweg omdat de belangen daar grter zijn. Maar bijvoorbeeld tijdens lezingen of clinics kan ik ook een stukje van mijn ervaring in de valide wereld brengen."

7.
Hoe kan samenwerking gestimuleerd worden?
"Negen van de tien gehandicapte ruiters rijden mee in de valide competitie, maar behalen door hun beperking nooit de top. Ik weet niet of samenwerking kunt stimuleren. Wel is het goed als er meer structuur komt, vooral omdat de gehandicaptensport veel profijt kan hebben van de knowhow in de valide sport. Ik maak sinds kort deel uit van de atletencommissie van de bond, de KNHS. Daardoor kan ik meepraten over integratie."