update:
 9 sept 2004

Artikel in Paard&sport

copyright ©  de Weille

[Artikel in Drive] [Artikel in Bit] [Artikel in Hoefslag tegenspreken mag] [NOC*NSF persbericht 3 juni 2004] [Artikel in Nieuwe meerbode] [Artikel in Paard&sport] [NOC*NSF persbericht 8 juni 2004] [Artikel in Paard&Sport nummer 16]

Dit artikel heeft in het Blad Paard&Sport nummer12, 5 juni 2004 gestaan

Via Moorsele Naar Athene

Voor de ruiters met een handicap was de grote internationale wedstrijd in het Belgische Moorsele een belangrijke graadmeter. Het concours op de prachtige accommodatie Het Zilveren Spoor van Jean Claude Vangeenberghe gold als observatiewedstrijd voor afvaardiging naar de paralympics die in de tweede helft van september in Athene plaatsvinden, na de Olympische Spelen voor valide sporters. Twee leden van het A-kader hadden al een startbewijs verdiend en moesten alleen nog vormbehoud tonen. Maar om in Athene met een equipe aan de start te komen moesten ook anderen 69.60 % of meer scoren. Voor de ruiters met een handicap was de grote internationale wedstrijd in het Belgische Moorsele een belangrijke graadmeter. Het concours op de prachtige accommodatie Het Zilveren Spoor van Jean Claude Vangeenberghe gold als observatiewedstrijd voor afvaardiging naar de paralympics die in de tweede helft van september in Athene plaatsvinden, na de Olympische Spelen voor valide sporters. Twee leden van het A-kader hadden al een startbewijs verdiend en moesten alleen nog vormbehoud tonen. Maar om in Athene met een equipe aan de start te komen moesten ook anderen 69.60 % of meer scoren.

Joop StokkeI en Gert Bolmer behoefden in Moorsele 'slechts' vormbehoud te tonen in de klassieke proeven, want zij hadden al eerder voldaan aan de gestelde limiet. Voor Joop bleek dit geen enkel probleem. Zijn Pegasus is de laatste tijd veel sterker geworden en swingde door de baan. Dit zeker ook dankzij de hulp van de familie Zeg waard, die Joop niet alleen de vos ter beschikking stelt, maar hem ook op alle gebieden steunt. Joop van zijn kant werkt consequent en hard en wordt ook steeds meer een eenheid met deze grote vos. Hij won de warming-up in Grade 2 op vrijdag met 74 %. Voor de klassieke proef op zaterdag had hij door een misverstand te kort losgereden, maar dankzij zijn knappe stuurmanskunst eindigde hij toch nog met 65% op de tweede plaats. Tijdens de kr op zondag had hij alles weer goed voor elkaar en verraste vriend en vijand met een fraaie rit, goed voor 73 %. Hierin moest hij alleen de Britse Nicola Tustain met Prinz Heinrici vr laten gaan. Pech Gert Bolmer en Sjerstin Vermeulen kregen met de nodige pech te maken. Gerts paard Lodewijk blesseerde zichzelf twee weken eerder in de paddock en al zag het er niet ernstig uit, hij bleek toch niet rap. Van zijn instructrice Miranka Schellekens kreeg Gert een ander paard mee naar Belgi, waarmee hij knap 65 % scoorde in de warming-up. Op zaterdag startte hij hem nog wel, maar ook dit paard bleek niet helemaal in orde, waardoor hij hem voor de kr op muziek moest terugtrekken. Sjerstin Vermeulen (Grade 4) begon sterk op de eerste dag met een derde plaats. Op zaterdag trad er nogal wat spanning op en schrok Jeffrey van in de wind wapperende papieren.

Joop Stokkel stelde vrijwel probleemlos zijn ticket naar Athene zeker

 Dat was hij op zondag nog niet vergeten en in de kr ontplofte hij letterlijk. Ivox van Ineke de Groot ging iedere dag beter lopen en eindigde op zondag op een negende plaats met 68,82 %. Ook Sandra Groeneveld (Grade 3) had een beetje pech. Tijdens haar kr ontstond er nogal wat lawaai op de tribune doordat er een stoel omviel. Hierdoor sprong haar Murdoch weg en kostte het tijd voordat de concentratie er weer was. Lon Maijen daarentegen reed de kr van haar leven en scoorde daarin met Ischa 71 %. Volgende week zal bondscoach Hanneke Gerritsen het team van deelnemers en begeleiders bekendmaken dat naar Athene gaat. Ter voorbereiding gaat het A-kader begin juli nog een weekend trainen bij Tineke Bartels in Hooge-Mierde.
Dorli Welp

Het begeleidingsteam volgt de verrichtingen van Ineke Groot op de mooie accomodatie van Het Zilveren Spoor