update:
 9 sept 2004

NOC*NSF persbericht 3 juni 2004

copyright ©  de Weille

[Artikel in Drive] [Artikel in Bit] [Artikel in Hoefslag tegenspreken mag] [NOC*NSF persbericht 3 juni 2004] [Artikel in Nieuwe meerbode] [Artikel in Paard&sport] [NOC*NSF persbericht 8 juni 2004] [Artikel in Paard&Sport nummer 16]

Persbericht

Arnhem, 3 juni 2004

Kwalificaties Paralympische Spelen Athene 2004
Op advies van de commissie Topsport van NOC*NSF hebben de volgende sporters zich gekwalificeerd voor de Paralympische spelen in Athene in 2004.

Paardensport
Ruiters
Joop Stokkel uit Aalsmeerderbrug en Gert Bolmer uit Den Ham hebben in mei vormbehoud getoond en zich individueel gekwalificeerd voor Athene. Voor deelname aan de landenwedstrijd in Athene zijn drie ruiters noodzakelijk; daarvoor is ook de beste Nederlandse amazone van dit moment, Sjerstin Vermeulen uit Varik, gekwalificeerd voor de Spelen. De individuele ruiters en het team behoren tot de absolute top van de wereld.

Rolstoeltennis
Quadspeelster Monique de Beer uit Riel is gekwalificeerd voor het gemengd dubbelspel samen met de reeds eerder gekwalificeerde Bas van Erp.

Zeilen
Hagenees Thierry Schmitter is in het zeilen in boottype 2.4mR gekwalificeerd, nadat hij in april tijdens de Olympische zeilweek in Hyeres vormbehoud toonde. In 2003 werd Schmitter derde op het WK in Athene, waarmee hij direct tot de kanshebbers behoort bij de Paralympische zeilwedstrijden.

Tafeltennis
Voor het enkel- en dubbelspel hebben alle genomineerde tafeltennissers van de nationale selectie vormbehoud getoond. Daarmee zijn Truus Laemers (Heythuysen), Jolanda Paardekam (Rotterdam), Nico Blok (Utrecht), Harold Kersten (Groesbeek), Gerben Last (Kampen) en Tonnie Heijnen (Emmen) allen gekwalificeerd voor Athene. Onder de bezielende leiding van bondscoach Johan Lieftink zijn alle tafeltennissers in hun respectievelijke klassen medaillekandidaten tijdens de Paralympische Spelen.

Zwemmen (onder voorbehoud van quotumplaatsen)
Kasper Engel uit Maarssen en Pernille Thomsen uit Nieuwegein hebben voldaan aan de eis tot vormbehoud en zich daarmee gekwalificeerd voor Athene op respectievelijk de 100 meter schoolslag en de 50 en 100 meter vrije slag.

Mike van der Zanden uit Moergestel heeft zich gekwalificeerd voor de 400 meter vrije slag. Eerder kwalificeerde Van der Zanden zich al voor de 100 meter vrije slag en de 100 meter vlinderslag.

Atletiek (onder voorbehoud van quotumplaatsen)
Diverse atleten hebben de afgelopen weken bij verschillende wedstrijden in Lisse, Belgie, Frankrijk en Zwitserland voldaan aan de eisen tot vormbehoud. Gekwalificeerd voor Athene zijn:
Annette Roozen (Utrecht)   verspringen
Marije Smits (Hoorn)   verspringen
Pieter Gruijters (Helmond) kogelstoten, speerwerpen, pentathlon
Willem Noorduin (Schiedam) kogelstoten
Kenny van Weeghel (Elburg) 100, 200 en 400 meter wheelen

Wielrennen (onder voorbehoud van quotumplaatsen)
De slechtziende tandemwielrenners Jan Mulder uit Twello en Luuk Lukassen uit Lichtenvoorde hebben beiden vormbehoud getoond in de Ronde van Belgie en zijn op basis van deze prestaties met hun piloten gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen in Athene. Mulder komt uit op de baan en op de weg (wegwedstrijd en tijdrit). Lukassen komt alleen uit op de weg.
Voor de onderdelen zwemmen, atletiek en wielrennen geldt dat de kwalificaties gebeuren onder voorbehoud van het aantal quotumplaatsen dat Nederland krijgt toegewezen. Hierdoor is het mogelijk dat gekwalificeerde sporters alsnog afvallen.
Het Paralympisch Team de Mission verwacht dat de komende maanden in totaal bijna 100 gehandicapte atleten zich zullen kwalificeren voor de Paralympische Spelen.
Vier jaar geleden in Sydney eindigde het Nederlands Paralympisch Team als 14e in de medaille-rangschikking. Het Paralympisch Team de Mission verwacht in Athene een vergelijkbaar resultaat.

Op dinsdag 8 juni om 14.00 uur wordt op een speciale persconferentie op Papendal de volledige Paralympische ploeg bekendgemaakt.

Meer informatie over het Nederlands Paralympisch Team vindt u op
www.sport.nl.