update:
 9 sept 2004

NOC*NSF persbericht 8 juni 2004

copyright ©  de Weille

[Artikel in Drive] [Artikel in Bit] [Artikel in Hoefslag tegenspreken mag] [NOC*NSF persbericht 3 juni 2004] [Artikel in Nieuwe meerbode] [Artikel in Paard&sport] [NOC*NSF persbericht 8 juni 2004] [Artikel in Paard&Sport nummer 16]

Persbericht

Arnhem, 8 juni 2004

NOC*NSF maakt Nederlands Paralympisch Team bekend
NOC*NSF heeft vandaag op Papendal de invulling van het Nederlands Paralympisch Team bekend gemaakt. Het NPT bestaat uit 97 topsporters met een handicap die in elf sporttakken de Nederlandse eer zullen verdedigen. De Paralympische Spelen vinden plaats van 17 – 28 september in Athene.

Bij de Paralympische Spelen in Sydney eindigde het Nederlands Paralympisch Team als veertiende in het medailleklassement. Chef de mission Thea Limbach verwacht in Athene een vergelijkbare prestatie. De komende jaren moet er volgens Limbach fors geļnvesteerd worden in talentontwikkeling om Nederland structureel bij de top-10 van de wereld te laten horen.
Het Nederlands Paralympisch Team is opvallend sterk vertegenwoordigd in de teamsporten. Met onder meer de zitvolleybaldames, de rolstoelbasketballers (zowel dames als heren), de CP-voetballers en de goalballdames vormen de teamsporters ruim 60% van de ploeg.

Tot de grote favorieten voor Paralympische medailles behoren onder anderen rolstoeltennister Esther Vergeer, de zitvolleybaldames, wheeler Kenny van Weeghel, zwemster Marion Nijhof en wielrenner Jan Mulder.

Opvallend is de toenemende aandacht van de Nederlandse media voor het Nederlands Paralympisch Team. Op Papendal werd vandaag voor het eerst in de geschiedenis een tv-contract ondertekend tussen de NOS en NebasNsg, de bond voor sporters met een beperking. De NOS verbindt zich hiermee om de komende jaren structureel aandacht te besteden aan topsport door gehandicapten.
BNN maakte afgelopen maandag al bekend rond de Paralympische Spelen in september een dagelijkse tv-uitzending te verzorgen, live vanuit Athene.